Keresés ebben a blogban

2012. június 17., vasárnap

Eperlekvár

A tavalyi eperdömping után idén igazán nem kényeztetett el minket a természet eperrel, alig jött össze egy tálra való. Azért aki szerencsésebb, és dúskál az eperben, annak idemásolom a füvesasszonyos blogomból a receptet.
Hozzávalók:
  • Eper
  • Kb. fele mennyiség kristálycukor
  • Dunsztos üveg
Elkészítés
  1. Az epret megmossuk, kicsit vízben áztatjuk, ismét megmossuk, leszedjük a zöld csumáját. 
  2. Beletesszük egy tálba, és kézzel jól összenyomkodjuk (turmixolni is lehet, de akkor nem maradnak benne finom, nagy eperdarabok).
  3. Monya
  4. Az összetrutymákolt epret egy edényben feltesszük a tűzhelyre, beleöntjük a cukrot (kb. fele annyi cukor kell, mint eper, aki édesebben szereti, tegyen hozzá többet) és lassú tűzön, kevergetés mellett összeforraljuk. Kb. 20 percig hagyjuk fortyogni, lehet érezni, ahogy egyre sűrűbb lesz. Víz egyáltalán nem kell bele, mert az eper ereszt annyi levet, amennyire szükség van. 
  5. Fő a lekvár
  6. Amikor úgy gondoljuk, hogy elég kocsonyás, elővesszük a befőttes üvegeket. Ezeket jól mossuk ki, nincs annál gusztustalanabb, mint a savanyúság szagú üvegből eperlekvárt enni. 
  7. Fogunk egy magasabb peremű tepsit, az aljára konyharuhát teszünk, öntünk bele egy pohár vizet, beleállítjuk az üvegeket, és feltesszük azt is a tűzhelyre. Ez azért kell, hogy az üveg ne repedjen meg a forró lekvártól.
  8. Üvegmelengetés
  9. Szépen belemerjük a lekvárt az üvegcsékbe. Egy kiló eperből kb. 3-4 kicsi üvegnyi lekvár lesz (1-2 decis üvegek).
  10. Így kerül a lekvár az üvegbe
  11. Ám ezzel a procedúrának még nincs vége. Ha biztosra akarunk menni, tegyünk a lekvár tetejére néhány csipet tartósítószert (szalicilt), de ha hideg helyen tároljuk, akkor elég a dunsztolás is. Rácsavarjuk a tetőt az üvegekre, vagy lefedjük celofán és befőttes gumi kombinációjával. 
  12. Egy ruhákkal bélelt dobozba állítjuk az üvegeket, és jól körbecsavarjuk őket még több ruhával. Betehetjük a dunyha alá is akár. A lényeg, hogy minél lassabban hűljön ki a lekvár, ez eltarthat 2-3 napig is. Ezzel csírátlanítunk, ezáltal tartósítva a lekvárt.
  13. Dunsztolás
  14. És kész! Már csak várni kell, hogy kinyithassuk az üvegeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése